Skip to content

Indonesia: Flores

Day 1: Travel day to Flores/ Dag 1: Reisdag naar Flores

I want off the beaten path but traveling from Singapore to Flores is not that easy. 3 flights and 24 hours later, I land in Maumere. Flying with Merpati Airways is an adventure. During my flight from Jakarta to Makassar, the plane lands somewhere to pick up more passengers. I didn’t know that a flight could have more destinations. On my flight from Makassar to Maumere I worry. The plane, similar to the one of the tv series The Flying Doctors, has tires that are worn down to the wire. Very happy to get out of the airplane in one piece.

Ik wil van de gebaande paden af maar dat heeft een prijs. Van Singapore naar Flores reizen blijkt geen sinecure. 3 vluchten en ongeveer 24 uur later land ik in Maumere op het eiland Flores. Vliegen met Merpati Airways is een avontuur. Tijdens mijn vlucht van Jakarta naar Makassar landt het vliegtuig ergens om meer passagiers op te laden. Ik wist niet dat één vlucht meerdere bestemmingen kon hebben. Op mijn vlucht van Makassar naar Maumere maak ik me zorgen. Het vliegtuig, doet me denken aan het toestel uit de tv-serie The Flying Doctors, maar dan met banden die tot op de draad zijn versleten.  Blij dat ik heelhuids het vliegtuig uitstap in Maumere.

Indonesia (3)

Indonesia Flores

Day/ Dag 2: Maumere

After a long travel day, it’s time for a quiet day. I visit the fishing village Nangahale and relax in the Blidit hot springs and at my beach bungalow in Ahuwair. Tomorrow, I will climb active volcano Mount Egon, so I need to save my energy.

Na een lange reisdag las ik een rustig dagje in. Ik bezoek het vissersdorp Nangahale en ontspan in de Blidit warmwaterbronnen en relax verder aan m’n strandbungalow in Ahuwair. Morgen wil ik actieve vulkaan Mount Egon beklimmen dus ik moet m’n krachten sparen.

Flores Sunset Bungalows (2)

Flores Sunset Bungalows (24)

Flores Sunset Bungalows

Indonesia Flores (3)

Indonesia Flores (4)

Indonesia Flores (5)

Indonesia Flores (13)

Indonesia Flores (15)

Day/ Dag 3: Maumere

Exciting, climbing my first active volcano Mount Egon with local guide Marleno. Lonely Planet talks about  a steep hike of 5 or 6 hours. We hike up and down in 4 hours. Once we arrive at Marleno’s scooter to return to the village,  we find out that the scooter has a flat tire. A friend of Marleno brings me back to the village with another moped. Once there we see that his scooter has a flat tire as well.

Spannend, mijn eerste actieve vulkaan, Mount Egon, beklimmen met lokale gids Marleno. Lonely Planet heeft het over een steile  wandeling  van 5 of 6 uur. Wij zijn naar boven en beneden gehiked in iets meer dan 4 uur. Geweldige uitzichten en prachtig om de vulkaan stoom te zien blazen.  Eens aangekomen bij Marleno’s scooter om terug te keren naar het dorp, constateren we dat we lekke band hebben.  Een kennis van Marleno geeft me een lift naar het dorp op een andere brommer. Aangekomen op de bestemming, zien we dat ook zijn tweewieler een platte band heeft.

Singapore Mount Egon

Flores Mount Egon (6)

Flores Mount Egon (11)

Flores Mount Egon (17)

Flores Mount Egon (36)

Flores Mount Egon (38)

Flores Mount Egon (39)

Flores Mount Egon (48)

Singapore Mount Egon

Day 4: Travel day to Moni/ Dag 4: reisdag naar Moni

In the morning I arrive at the bus station of Maumere. The bus to Moni has already left and the next bus leaves in a few hours. I decide to hire an ojek (moped driver) to bring me to Moni.  But surprise, surprise, we have another flat tire on the way. I arrive in Moni somewhere in the afternoon. I would like to visit the volcanic lakes of Mount Kelimutu the same day but can’t because of the fog hanging over the mountain. In the meanwhile, I have found  nice companionship. The German girl Katie is also traveling alone and we decide to share a room because accommodation is expensive in Moni.

’s Morgens kom ik aan in het busstation van Maumere. De bus naar Moni is al vertrokken en de volgende bus rijdt pas over enkele uren. Ik besluit om een ojek (bromfietsbestuurder) in te huren om me naar Moni te brengen. Maar drie keer raden, onderweg hebben we pech. Moet ik het nog zeggen? Lekke band.  Ergens in de namiddag kom ik aan in het bergdorpje Moni. Ik wil graag diezelfde dag nog de vulkaanmeren van Mount Kelimutu bezichtigen maar dat lukt niet want er hangt te veel mist over de bergen. Ondertussen heb ik wel tof gezelschap gevonden. Het Duitse meisje Katie reist ook alleen en we besluiten een kamer te delen omdat accommodatie  duur is in Moni.

Day/ Dag 5: Moni

Got up at 4 a.m. to see the volcanic lakes of Mount Kelimutu during sunrise. But we don’t see the lakes or the sunrise. Only fog. We wait for two hours, hoping that the weather gets better. But no luck that day. We decide to stay one more day and try again tomorrow.

Opgestaan om 4 uur om de vulkaanmeren te zien van Mount Kelimutu. Maar boven zien we niets. Enkel mist. We wachten twee uur maar het weer klaart niet op. We gaan weer naar beneden.  We besluiten nog een dag langer te blijven en morgen opnieuw te proberen. Op hoop van zegen…

Day/ Dag 6: Moni

Another attempt to see the lakes of Kelimutu . I rent a scooter with Katie to go up the mountain. But halfway there, the motorbike breaks down.  We have to leave the bike behind and hike up the mountain. On the parking lot of Kelimutu, we ask some locals to wait for us and bring us back to the village. But first, we want to see Kelimutu. Thank Buddha, we see the lakes now.  In the afternoon, I  take the bus to Bajawa. I’ve spent enough time in Moni.

Nog een poging ondernomen om naar Kelimutu te gaan. Samen met Katie huur ik een scooter om naar de vulkaanmeren te gaan. Maar halverwege de berg hebben we, jawel, alweer panne.  Er zit niets anders op dan de brommer achter te laten en de berg op te lopen.  Op de parking van Kelimutu vragen we aan enkele locals om op ons te wachten en ons naar het dorp te brengen. Eerst Kelimutu bewonderen. Gelukkig zien we de meren nu wel.  Nademiddag neem ik de bus naar Bajwa. Lang genoeg in Moni gezeten.

Flores Kelimutu (23)

Flores Kelimutu (11)

Day/ Dag 7: Bajawa

Along with Alfredo, a local guide, I go to the traditional villages of Bena and Luba. In the afternoon, we go to the annual traditional battles  in a neighboring village. A very unique experience, as I am the only foreigner among the locals.

Samen met Alfredo, een lokale gids, ga ik naar de traditionele dorpen Bena en Luba.  En nademiddag naar de jaarlijkse traditionele gevechten in een naburig dorp. Heel bijzonder, daar zit ik dan als enige buitenlander tussen de lokale bevolking. Een unieke ervaring.

Flores Bajawa (5)

Flores Bajawa (61)

Flores Bajawa (56)

Flores Bajawa (45)

Flores Bajawa (35)
Flores Bajawa (7)

Flores Bajawa (2)

Day 8: Travel Day to Maumere/ Dag 8: reisdag naar Maumere

I decide to go straight to Maumere.  In the morning, the bus comes and pick me up at the hotel. A journey of ten hours turns into a very journey of seventeen hours. The roads of Flores are not in the best condition. We have noticed that when our bus could not drive up the muddy mountain road. A heavy machine had to tow us up. But five minutes later, we face the same problem. Around midnight, we finally arrive in Maumere and the hotels are closed or fully booked. A friendly local man Hary wants to help us out and the Spanish couple John and Elijah and I may stay that night at his place.

Ik besluit om meteen naar Maumere te reizen. ‘s Morgens komt de bus me oppikken aan het hotel. Een reis van tien uur wordt uiteindelijk zeventien uur. De weg in Flores kronkelt door de bergen en is niet in opperbeste staat. Dat merken we omdat onze bus de modderige bergweg niet opraakt en steeds naar beneden schuift. Een zware graafmachine takelt de bus naar boven. Maar vijf minuten later hebben we hetzelfde probleem. Rond middernacht komen we aan in Maumere en alle hotels zijn volgeboekt. Een vriendelijke Indonesiër Hary wil ons uit de nood helpen, en het Spaanse koppel John en Elia en ikzelf, mogen die nacht bij zijn thuis logeren.

Flores Road (17)

Flores Road (16)

Flores Road (35)

Flores Road (19)

6 Comments Post a comment
 1. Nadine Roggemans #

  Amai Iris, wat een avonturen! Maar daarom ben je ook op wereldreis hé. Als je niets doet, dan kom je ook niet in dergelijke situaties. Soms is het wat je adem inhouden, maar tot nu toe kwam er overal een happy end aan het verhaal en viel alles dus nog mee.
  Zo’n prachtige foto’s die je maakt! Ik kan me voorstellen dat je er nog veel meer zou willen maken, maar het voornaamste is dat je al die natuur en avonturen in je hoofdje hebt. Dat kan niemand je nog afpakken.
  Geniet verder van je reis. Je doet dat allemaal prima!

  July 29, 2013
  • Dag Nadine. Bedankt voor de aanmoedigende woorden. Flores was een uitdaging maar moeilijk gaat ook. En uiteindelijk zijn dat de beste reisverhalen!

   August 4, 2013
 2. Soepie #

  Mijn reusachtig economisch inzicht zegt dat het gat in de markt een bandencentrale is! Ik kom af om er een mouw aan te passen :p
  Tataaaa!

  July 29, 2013
  • Hahaha, inderdaad. Dat heeft Flores nodig: bandencentrale Riet!

   August 4, 2013
 3. Isolde #

  Zalig! Weg van de toeristenstroom… En t voordeel is dat je in dit soort bussen dan toch gespaard blijft van diepvries airco’s en schreeuwerige vechtfilms? Groetjes, Isolde

  July 30, 2013
  • Jip, Flores is ideaal om van de gebaande paden te gaan. Inderdaad, de bussen hebben geen airco maar heb wel een vieze hoest opgelopen want de bemo’s rijden met alle ramen en deuren open (ook in de bergen als het regent, koud en winderig is). Geen schreeuwerige vechtfilms op tv maar wel loeiharde Indonesische schlagermuziek. Same same but different. 😀

   August 4, 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: