Skip to content

Bolivia: Potosi

DSC_0009

 

DSC_0005

DSC_0013

DSC_0014

DSC_0026

DSC_0030

DSC_0031

DSC_0043

DSC_0045

DSC_0020

 

In Potosi, one of the highest cities in the world ( 4090 meters), Kelsey and I visited Cerro Rico ( rich hill full of silver). Potosi was once the richest city in the Americas. But when the silver dried up, the city went into decline and its citizens slipped into poverty. Today, the cooperatives are still mining the hill. We opted for a tour with Big Deal Tours. This company is run by ( ex-) miners who now work as guides. The tour is very confronting. The working conditions are abysmal. When you walk through the mines, you just feel that the air is toxic. The miners don’t wear special masks. They don’t really have a healthy lifestyle: they drink and smoke a lot and every day they chew a bag of coca leaves. The average life expectancy of the miners is 47 years . There are still children working in the mine . I didn’t see children in the mines, but the miners we talked to, all started working as minors . Every year, accidents happen and workers die. Main reasons: explosions , falling rocks , runaway trolleys ,…  Miners risk all this for 3,000 bolivianos per month (about 300 euros per month) , which is a high wage for Bolivians.

———-

In Potosi, één van de hoogste steden ter wereld (4090 meter), hebben Kelsey en ik Cerro Rico (rijke berg vol zilver) bezocht. Ooit was Potosi de rijkste stad van de Amerika’s. Maar toen het zilver opdroogde, raakte de stad in verval en haar burgers gleden in armoede. Er wordt nog steeds gemijnd door coöperatieven. Wij kozen voor een rondleiding met Big Deal Tours. Dit bedrijf wordt gerund door (ex-)mijners die nu als gids werken. De tour is erg confronterend. De werkomstandigheden zijn erbarmelijk.  Als je door de mijnen loopt, voel je dat de lucht giftig is. De mijners dragen geen speciale maskers. Ze houden er ook niet bepaald een gezonde levensstijl op na: ze roken en drinken er op los en kauwen elke dag een volle zak coca bladeren. De levensverwachting voor mijners is 47 jaar. Ook werken er nog steeds kinderen in de mijn. Ik heb er gelukkig geen gezien maar de mijners waar we mee gepraat hebben, zijn er allemaal begonnen als minderjarigen. Jaarlijks vallen er nog steeds doden door explosies, vallende rotsen, volgeladen karren zonder remmen,… Dit alles riskeren de mijners voor 3000 boliviano’s per maand (ongeveer 300 euro per maand), wat een hoog loon is voor Bolivianen.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: