Skip to content

Peru: Machu Picchu (Inca Jungle Trail)

There are different options to go from Cuzco to Machu Picchu. You can take a bus/ train or you can sign up for a trekking. Most people opt for the traditional Inca Trail but you have to book this tour months in advance and it’s quite pricy. Other alternatives are the cultural Valle Lares Trek, the demanding Salkantay Trek or the multi-sport Inca Jungle Trail. Travel buddy Constance and I chose for the Inca Jungle Trail (4 days/3 nights). This is not only the cheapest way to reach Machu Picchu but it’s also less touristy and not so destructive. We started the first day by mountainbiking from San Luis, 55K downhill to Santa Maria. A good way to wake up. In the afternoon, we got the possibility to go rafting on the river but I didn’t do that. I still have a ‘trauma’ from the rafting in Zambia a couple of years ago. The second day, we hiked seven hours in the valley between Santa Maria and Santa Teresa. The views were beautiful and we ended the day in the hot springs. The third day, we got the chance to go ziplining. In the afternoon, we needed to walk a few more hours from hidroelectrica (a hydroelectric power station) to Aguas Calientes (a village at the foot of Machu Picchu). On the fourth day, we hiked up to Machu Picchu. The gate in Aguas Calientes opens at 5 AM. One hour (and an elevation of 1200 metres) later, we reached the entrance gate of Machu Picchu. There we got a guided tour from our guide Abelardo. After that, we explored the site on our own pace. Constance and I went back to Machu Picchu the next day. The tickets for Wayna Picchu mountain were sold out on the first day so we went back a second time. Not a lot of people can say they went to Machu Picchu twice. I don’t mind it at all because it’s such a magnificent place. It was an absolute highlight of my trip around the world.

———-

Er zijn verschillende mogelijkheden om van Cuzco naar Machu Picchu te gaan. Je kan de bus/trein nemen of je kan kiezen voor een trekking. De meeste mensen opteren voor de traditionele Inca Trail maar die moet je maanden op voorhand boeken en deze tour is prijzig. Andere alternatieven zijn de culturele Valle Lares trekking, de zware Salkantay trek of de multi-sport Inca Jungle Trail. Reismaatje Constance en ik hebben voor de laatste optie gekozen (4 dagen/ 3 nachten). Dit is niet enkel de goedkoopste manier om naar Machu Picchu te gaan maar het is ook minder touristisch en niet zo destructief. De eerste dag begon met mountainbiken (van San Luis 55 km bergaf fietsen naar Santa Maria). Een goede manier om wakker te worden. Nademiddag kon je raften op de rivier maar dat heb ik niet gedaan. Ik heb nog steeds een trauma van het raften in  Zambia enkele jaren geleden.  De tweede dag hebben we zeven uur gehiked in de vallei tussen Santa Maria en Santa Teresa. De uitzichten waren prachtig en we eindigden de dag in de thermale bronnen om de spieren los te weken. De derde dag kon je gaan ziplinen.  Nademiddag moesten we nog enkele uren lopen van hidroelectrica (een hydro-elekrisch station)  tot Aguas Calientes (het dorpje aan de voet van Machu Picchu). Deze wandeling was een tegenvaller. We liepen heel de tijd op/langs een spoorweg.  Op de vierde dag trekken we naar Machu Picchu. De poort beneden in Aguas Calientes opent om 5u ’s morgens. Een uur (en een hoogteverschil van 1200 meter) later bereiken we de ingangspoort van Machu Picchu boven op de berg. Daar krijgen we een begeleide rondleiding van onze gids Abelardo. En daarna verkennen we de site op ons eigen tempo. Constance en ik gaan de volgende dag opnieuw naar Machu Picchu. De tickets voor de berg Wayna Picchu waren uitverkocht dus we besluiten om een tweede keer naar de Inca stad te trekken. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze twee keer naar Machu Picchu zijn geweest. Daar heb ik niets op tegen want het is zo’n mooie plaats. Een absoluut hoogtepunt van m’n wereldreis.

CSC_0045

DSC_0011

DSC_0038

DSC_0071

DSC_0076

DSC_0083

DSC_0098

CSC_0269

DSC_0110

DSC_0133

DSC_0156

CSC_0271

DSC_0317

DSC_0304

DSC_0279

DSC_0285

DSC_0250

DSC_0240

DSC_0222

DSC_0191

DSC_0166

 

 

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: