Skip to content

Vietnam: Visiting Hilltribes in Sapa

In Sapa, a village in the north of Vietnam, I have visited the hilltribes. Sapa overlooks a valley of rice paddies and mountains. It is a mysterious place with the low hanging clouds and thick mist. Sapa is a famous tourist destination in northern Vietnam and it shows. It starts when you get out of the bus, the hilltribe women are waiting for you when you get out. They ask you the entire time: “What is your name and where are you from?” I have decided that I am princess Leila that day and that I’m from Mars. They will accompany you during the walk and after a couple of hours, they’ll try to sell you selfmade bracelets and bags. If you give in, they all come to you like bees. Some women even get angry because you’ve bought something from another tribe and now you also need to buy something from them as well. The children are also hardcore traders with their sad eyes and whiny voices: “Buy one from me, buy one from me.” I stay the night with a minority family of the tribe Black H’mong. Their home is simple. Actually, it is nothing more than a shed. But their hospitality is amazing and the home cooked meal is the best one in Vietnam so far. On Sunday, I went to the Bac Ha market. A famous market where the different hilltribes come to buy products such as food, clothes, animals,…

———-

Op bezoek bij bergstammen in Sapa 

In Sapa, een bergdorpje in het uiterste noorden van Vietnam, heb ik de dorpen van de bergstammen bezocht. Sapa ligt in een vallei omgeven door bergen met rijstvelden. Het heeft iets mysterieus met de laaghangende wolken en dikke mist. Sapa is de toeristische trekpleister van het noorden en dat merk je zodra je de bus uitstapt. De lokale vrouwen staan je in groep op te wachten. Heel de tijd vragen ze je wat je naam is en waar je vandaan komt. Ik besluit dat ik die dag prinses Leila heet en afkomstig ben van Mars. Na enkele uren met je mee te hebben gelopen, proberen ze je zelfgemaakte armbandjes en zakjes te verkopen. Als je eenmaal toehapt, komen ze naar je toe als een zwerm bijen. Sommige vrouwen worden zelfs kwaad omdat je iets van een andere hilltribe of stam hebt gekocht, en nu dus ook iets van hun moet kopen. De kinderen zijn ook doorwinterde verkopers met hun trieste ogen en pruillipjes. “Koop iets van mij, koop iets van mij”, blijven ze op monotone wijze herhalen. ‘s Avonds blijf ik logeren bij een familie van de H’Mong stam. Hun huis is vrij eenvoudig. Eigenlijk is het niet meer dan een schuur. Maar de gastvrijheid is groot en ik heb er heerlijk gegeten en gedronken. Het was het lekkerste avondmaal in Vietnam tot nu toe en de rijstwijn of happy water stroomde rijkelijk. Op zondag ben ik naar de Bac Ha markt geweest, een bekende markt waar verschillende hilltribes komen om producten te kopen zoals eten, kleding, dieren,…

Sapa (39)

Sapa (41)

Sapa (35)

Sapa (33)

Sapa (34)

Sapa (21)

Sapa (14)

Sapa (9)

Sapa (8)

Sapa (6)

Bac Ha

Bac Ha (17)

Bac Ha (15)

Bac Ha (13)

Bac Ha (7)

Bac Ha (6)

Bac Ha (3)

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: