Skip to content

Vietnam: Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City is a surprisingly Western-looking and pleasant city but the traffic is so busy. The hustle and bustle of Hanoi is nothing against it. Sometimes I need a couple of minutes before I dare to cross the street. The advise to just take the first step and keep on walking, is not applicable anymore. Here it is a matter of walking, stopping, running, stopping, running… Vietnamese people don’t know the terms ‘weak road users’ or ‘right of way’. If your vehicle is bigger and faster, then you have priority. After walking around in the city center an entire day, I understand now why so many people wear a mouth mask. The air is clearly polluted by the exhaust fumes from the millions of motorbikes.

———-

Ho Chi Minh City is een verrassend Westers ogende en aangename stad maar het verkeer is er razend druk. Hanoi is er niets tegen. Soms heb ik enkele minuten nodig voor ik het lef vind om de straat over te steken. De gouden raad om de eerste stap te zetten en te blijven lopen, is niet meer van toepassing. Hier is het een kwestie van wandelen, stoppen, lopen, stoppen, lopen… Van zwakke weggebruiker, voorrang van rechts of voorrangsweg hebben Vietnamezen nog niet gehoord. Als jouw voertuig groter en sneller is, heb je voorrang. Na een dag te hebben rondgelopen in het centrum, begrijp ik waarom zoveel mensen een mondmasker dragen. De lucht is duidelijk vervuild door de uitlaatgassen van de miljoenen brommers.

Saigon (4)

Saigon (5)

Saigon (7)

Saigon (8)

Saigon (15)

Saigon (16)

The Cu Chi Tunnels are situated near Ho Chi Minh City. It is a tunnel network of 250 kilometers that the Viet Cong used in the war against America. The U.S. had bombed the tunnel network to shreds but thanks to a large-scale reconstruction, the tunnels are now open to visitors. It is possible to descend into the tunnels themselves. The corridors are very narrow.  And they have been made even bigger for Western tourists! It is unbelievable that Vietnamese people stayed underground for weeks. I was already glad that I could go back up after ten minutes …

———-

In de buurt van Ho Chi Minh City liggen de Cu Chi Tunnels. Een tunnelnetwerk van 250 kilometer dat de Viet Cong gebruikte in de oorlog tegen Amerika. De VS had dit tunnelnetwerk plat gebombardeerd maar door een grootschalige reconstructie zijn de tunnels open voor bezoekers. Het is mogelijk om af te dalen in de tunnels zelf. De gangen zijn heel erg nauw. En ze zijn al breder gemaakt zodat de Westerse toerist erin kan! Het is ongelooflijk dat Vietnamezen weken ondergronds verbleven. Ik was al blij dat ik na tien minuten al terug naar boven kon…

Saigon Cu Chi Tunnels (3)

Saigon Cu Chi Tunnels (4)

Saigon Cu Chi Tunnels (5)

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: