Skip to content

Australia: Scuba Diving @ S.S. Yongala

Dilemma: should I go diving in the Great Barrier Reef or should I go diving at S.S. Yongala? The first one is on my bucket list since years and the last one is rated one of the worlds top 10 dive sites in the world due to prolific marine life and diversity of coral. I talked to some people in Cairns and they all advised me: “If you are an experienced diver, go to Yongala. It is better than the Great Barrier Reef.” So I did and I don’t regret my decision. It is an unique dive site. The ship, S.S. Yongala, sank during a cyclone over 100 years ago with the loss of 122 passengers. Today, the Yongala is one of the largest and most intact historic shipwrecks in Australian waters. It is also a mass gravesite. The wreck lies on her side, in 14 to 28 metres of water and over 100 metres long. The wreck has become a dynamic artificial reef, hosting an enormous range of different corals and it seems that all the fish are on steroïds: giant groupers, trevally, barracuda, mackerel, jacks, bat fish, turtles, rays, sea snakes,… Photo courtesy of dive centre Yongala Dive in Ayr.

———-

Dilemma: duiken in het Great Barrier Reef of een duiktrip naar de S.S. Yongala? Het eerste staat al jaren op m’n wenslijstje en het laatste staat in de top 10 van ’s werelds mooiste duiklocaties door z’n uitbundig onderwaterleven en diversiteit aan koraal. Ik heb met wat mensen in Cairns gepraat en zij adviseerden me: “Als je een ervaren duiker bent, ga naar Yongala. Het is beter duiken dan het Grote Barrière Rif.” Zo gezegd, zo gedaan en ik heb er geen spijt van. Het is een unieke duikspot. Het schip, S.S. Yongala, zonk meer dan 100 jaar geleden tijdens een cycloon. Alle 122 passagiers kwamen hierbij om het leven. Vandaag is Yongala een van de grootste en meest intacte historische scheepswrakken in Australische wateren. Het is ook een massa graf. Het wrak ligt op haar zijde, 14 tot 28 meter diep en meer dan 100 meter lang. Het wrak is een dynamisch artificieel rif geworden, met een enorme variëteit aan koraal. Het lijkt alsof alle vissen hier steroïden hebben genomen: gigantische baarzen, trevally, makreel, barracuda, schildpadden, roggen, zeeslangen,… Met dank aan duikcentrum Yongala Dive in Ayr voor de foto’s.

Yongala 1

Yongala 2

Yongala 3

Yongala 4

Yongala 5

Yongala 6

Yongala 7

One Comment Post a comment
  1. Erwin #

    wwooowwww!!!!

    December 10, 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: